X

„CZARNUSZKA – ZŁOTO FARAONÓW” – NATURALNIE NATURALNI

Złoto faraonów, czyli małe, czarne, aksamitne ziarenka Nigella Sativa. O cudownym działaniu czarnuszki z pewnością można opowiadać bez końca, a wszystko to dzięki zawartym w niej związkom biologicznie aktywnym, których jak do tej pory odkryto w czarnuszce ponad 100! Ile jeszcze w sobie ich kryje, nie wiadomo, ale już działanie tych odkrytych wystarczy nam, żeby czerpać z jej cudownych właściwości garściami.

Jednymi z licznych substancji, które zawierają te czarne ziarenka są różnorodne kwasy tłuszczowe, flawonidy, fitosterole, fosfolipidy, alkaloidy m.in. nigellinę, białka, witaminy A, E, F, B1, B3, B6, biotynę, związki mineralne m.in. cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu i potasu, bardzo silny olejek eteryczny.

Tak jest cudowna, jak zwykło sie mawiać „leczy wszystko oprócz śmierci”. Dlatego dobrze sie z nią zaprzyjaźnić w kuchni, jako przyprawą. Czarnuszkę, zwaną również black seed lub czarnym kminkiem, możemy spotkać pod postacią małych czarnych ziarenek lub oleju.

Czarne ziarenka można dodawać do potraw w całości lub zgniecione w moździeżu, zmielone w młynku – doskonale zastępuje pieprz. Jest doskonałą przyprawą do zup, sałatek, kiszonek oraz domowych wypieków. Można również przyrządzić z 1 łyżki zmielonych ziarenek napar do picia (dla walorów smakowych można odrobinę osłodzić miodem) lub zrobić ziołową nalewkę. Bardzo popularny jest również pomocny przy przeziębieniach tzw. ziołomiód – na każdą łyżkę miodu dodajemy łyżkę zmielonych ziaren czarnuszki, robiąc z tego jednolitą papkę.

Olej natomiast można dodawać do sałatek, jeżeli nasze kubki smakowe polubią ten bardzo charakterystyczny i intensywny smak olejków eterycznych zawartych w czarnuszce.

Dzięki tak wielu związkom czarnuszka działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwskurczowo, antybakteryjnie, antyoksydacyjnie, anty-grzybiczo, anty-wrzodowo, rozszerza oskrzela, chroni wątrobę i nerki.

Na temat czarnuszki przeprowadzono mnóstwo badań, które dowiodły m.in., że zawarte w niej związki wzmacniają układ odpornościowy, warto więc sięgnąć po nią szczególnie jesienią, aby wzmocnić organizm. Dowiedziono również, że po kilku tygodniach stosowania oleju z czarnuszki poprawiła się wydolność płuc u astmatyków, a u osób z anemią regularne stosowanie oleju z czarnuszki podnosiło poziom hemoglobiny i erytrocytów.

Czarnuszka ma również działanie przeciwpasożytnicze, obniża ciśnienie krwi, przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych, ma działanie przeciwnowotworowe, reguluje poziom cukru we krwi, działa ochronnie na trzustkę sprzyjając jej regeneracji. Chroni również przed osteoporozą zwiększając gęstość mineralną kości. Działa kojąco na ośrodkowy układ nerwowy, co nadaje jej również działanie antydepresyjne. Wpływa pozytywnie na układ rozrodczy, reguluje miesiączkowanie, wspomaga laktację u matek karmiących…

Czyż to nie jest cudowna roślinka?

Skoro jesteśmy przy oleju może skupmy się również na jego cudownych kosmetycznych właściwościach. Olej z czarnuszki możemy używać bowiem również do codziennej pielęgnacji skóry.

Olej z czarnuszki cechuje w szczególności: duża zawartość antyoksydantów – witaminy A i E, które są silnymi przeciwutleniaczami, ochraniającymi organizm przed wolnymi rodnikami, wpływają także na stan skóry. Olej ten stosowany zewnętrznie pomaga likwidować zaskórniki, trądzik, niedoskonałości oraz wzmacnia i uelastycznia skórę. Leczy stany zapalne skóry, jest bardzo dobry dla cery alergicznej oraz przy atopowym zapaleniu skóry. Pomocny w leczeniu łuszczycy, grzybicy, wysypek.

Ma działanie nawilżające i ujędrniające – dogłębnie nawilża i odżywia naszą skórę. Stosowany na blizny zmniejsza ich widoczność, stymuluje odnowę naskórka i zdecydowanie ujędrnia skórę.

Ma również działanie zmiękczające, przeciwzmarszczkowe – jedna z najbardziej pożądanych kosmetycznych cech oleju z czarnuszki. Regularnie stosowany likwiduje płytsze zmarszczki i zmniejsza widoczność tych głębszych. To świetny, domowy sposób na pozbycie się oznak starzenia skóry. Optycznie napina skórę, przez co nadaje jej młodszy wgląd.

Zmniejsza również wrażliwość skóry na promienie UV, zapobiega poparzeniom słonecznym – niezwykle przydatny do stosowania na co dzień, ponieważ minimalizuje efekty starzenia się skóry, poprzez działanie promieni UV. Stąd też wywodzi się również jego działanie przeciwzmarszczkowe.

Ponadto wzmacnia włosy i ograniczanie ich wypadania – efekty olejowania olejem z czarnuszki są bardzo szybko widoczne. Włosy stają się wzmocnione, błyszczące i mocne. Regularne olejowanie znacznie redukuje wszelkie problemy z włosami.

 

Zaprzyjaźnijmy się więc z czarnuszką jak najszybciej, żeby czerpać z niej garściami wszystko co najlepsze. Pamiętajmy jednak, że nawet najcudowniejsze „lekarstwo” nie zastąpi nam zdrowego stylu życia!

Autor: Naturalnie Naturalni

#KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 × 2 =

Zaangażuj sie
#INTENCJA NA TEN MIESIĄC #One Energy TV #NEWSLETTER #NIE PRZEGAP #POPULARNE